І ось нарешті вас стало троє. Здавалося б, які тут можуть бути проблеми? Адже це була одна з ваших головних цілей, для яких ви брали шлюб. І яке щастя тримати в руках цей крихітний грудочку, плід вашого кохання! Як цікаво стежити за його розвитком, дивитися на світ його наївними очима…

Звісно, все це правда. Але є й інша правда. Народження дитини справді створює чимало проблем та погіршення ситуації в сім’ї. Хороші відносини ризикують перетворитися на погані, а якщо розлад вже намічався, то він може перетворитися на катастрофічний. Можливо діти і зміцнюють сім’ю, але тільки у тому разі, коли сім’я ця близька до розвалу.

Не випихай чоловіка з сім’ї

Основна проблема стосунків після пологів полягає в тому, що у молодої мами тепер зовсім інші пріоритети, ніж були зовсім недавно. Роль чоловіка з головної перетворилася на другорядну, а його місце зайняв малюк. Звичайно, далеко не кожен чоловік з таким поворотом згодні. Але навіть ті, хто розумом сприймають цю зміну, підсвідомо ревнують — як же інакше?

Який чоловік буде радий, якщо на нього перестають звертати увагу, хто мріє про втомлену та байдужу жінку у своєму ліжку (зовнішній вигляд відповідний). При цьому жінка настільки занурюється в нову, природну для себе реальність, у цю приємну для неї суєту, що зазвичай навіть не бачить, наскільки погіршилися стосунки з чоловіком після народження дитини.

Тим часом твій чоловік спостерігає й зовсім інших жінок, для яких на дитині весь світ клином не зійшовся. Його починають бентежити витрати на улюблене чадо, особливо якщо ти чомусь вирішила втілити в життя фразу «все найкраще дітям». Якого риса ліжечко виявляється дорожчим за диван, а коляска за вартістю наближається до мотоцикла? Може краще бути скромнішим?

Але головна проблема, звісно, не в грошах. Тепер чоловік нерідко застряє на роботі, та й вільний час воліє десь на боці. Чому? Тому що вам до ладу нема про що стало говорити! Навіть найкращий тато не відчуває захоплення від такої теми як найкращі марки памперсів чи дитячого харчування — а інших тем у тебе чомусь немає. В наявності вже серйозна криза сімейних відносин.
Інша грань тієї ж проблеми – зовнішній вигляд. Особливо часто претензії з цього приводу виникають до молодих і матерів-годувальниць. Адже надмірно любляча мама думає тепер виключно про дитину, забуваючи не тільки про чоловіка, а й про себе! Про свою красу, про свій розвиток. Не дивно, що в тебе після народження дитини зіпсувалися стосунки з чоловіком — адже вона покохала тебе колись зовсім іншою.

Уклади волосся, нехай просто, без вишукувань, але нехай чоловік бачить, що ти привела себе в порядок до його приходу. Знов поверни всю косметику на свої місця і користуйся їй хоча б іноді, в режимі «лайт». І не кажи, що тобі ніколи. Усі так живуть. Встигати можна все, якщо грамотно планувати час. Ось і освоюй тайм-менеджмент для мам, замість «розкисати» і впадати в депресію.

Чоловік застряг в офісі – і що? Хіба потрібно сто разів йому дзвонити і вимагати прибуття хвилину на хвилину? До речі, від твоїх дзвінків він швидше точно не приїде, особливо якщо у нього справді термінові справи, від яких ти тільки відволікаєш. Чоловік потрібний, щоб дитину викупати? Так викупай одна! А потім поклади спати, приведи волосся в порядок, наведи красу. А ти натомість тільки давиш без перепочинку. А потім дивуєшся, що стосунки змінилися.

Здебільшого ми говоримо про проблеми після народження первістка. Але іноді стосунки можуть погіршуватися і після другої дитини. Причини ті самі, тільки тепер вони ще більше посилилися – ти ще більше думаєш про малюків і ще менше про чоловіка. Адже він, як і раніше, повинен бачити твою любов і увагу.

Як налагодити стосунки із чоловіком після народження дитини? Не випихай чоловіка з сім’ї — хіба що саме цього ти і прагнеш. У багатьох, до речі, з цієї і починається алкоголізм чи тяжкі хвороби – бо їм не вистачає тепла від коханої жінки. У загул йдуть з тієї ж причини, до того ж проти тебе ще й порівняння. Ти вся в памперсах та дитячих пляшечках, та ще одягнена чорт знає як, а на роботі у нього доглянуті красуні.

Не забувай і про таку штуку, як післяпологовий психоз — через який також багато в чому можуть зіпсуватися стосунки. То ти плачеш без приводу, то гальмуєш на рівному місці, то ненавидиш усіх підряд – це все гормональні жарти. Для тебе це більш природно, організм приходить до тями після важких випробувань. Але як йому?
Пам’ятай, мати — це лише одна з твоїх ролей, і не важливіша за дружину. При цьому ці ролі насправді не конфліктують. У справжній сім’ї, що любить, і діти виростають здоровішими.

Comments are closed.