У всьому світі не знайдеш таких сімей, сімейних стосунків, у яких не траплялося б ніяких сварок через зіткнення інтересів, поглядів, життєвих позицій тощо.

Тому що люди, які «з’єднали свої серця», це, насамперед, представники абсолютно різних сімейних укладів і світоглядів. І навіть якщо здебільшого двоє людей «дивляться в один бік» – все одно виникне момент, коли їхні погляди зіткнуться. А виникне при цьому сімейний конфлікт чи ні – це справа насамперед життєвої мудрості. У деяких сім’ях сімейні та подружні конфлікти – справа настільки звична, що по-іншому люди спілкуватися між собою просто вже не можуть. Але ж конфлікт – це не просто викид негативної енергії.

Насамперед, сімейні та подружні конфлікти небезпечні саме ускладненнями, які виражаються в охолодженні стосунків, погіршенні самопочуття дітей. Ніколи не потрібно «грати у мовчанку». Не можна накопичувати невдоволення одне одним. Потрібно спробувати з’ясувати, що кожен зробив неправильно. Психологія сім’ї стверджує – розмовляти треба завжди! Необхідно міркувати, разом шукати причину конфліктних відносин у сім’ї, яка часто буває прихована за якимось зовнішнім приводом. Не говорячи про те, що кожного з вас пригнічує, можна тільки накопичити роздратування один одним. Усе це потім призведе до найприроднішого виходу з ситуації, що склалася – розлучення. Конфліктні відносини в сім’ї роблять життя сім’ї часом просто нестерпним.

Психологія сім’ї: приводи до сімейних конфліктів
Що ж може бути зовнішнім приводом до виникнення сімейних і подружніх конфліктів? Спробуємо перерахувати найпоширеніші приводи до сімейних конфліктів, що виділяються психологією сім’ї:

• різне розуміння розподілу сімейних обов’язків;

• боротьба за лідируючі позиції у сім’ї;

• сексуальна дисгармонія у сімейних відносинах;

• особиста ворожість невістки та свекрухи;

• відмінності у поглядах на виховання дітей;

• боротьба вплив на дитину тощо.

Сімейні та подружні конфлікти: потрібно зробити перший крок!
Звісно, ​​зробити перший крок для усунення сімейного конфлікту – це дуже важко! Ось скажіть, чи здатна ваша близька людина визнати свою помилку, якщо вона неправа? А ви самі? Як часто ви самі гасите конфлікти в сім’ї, що виникають із вашої вини? Найголовніше правило – визнати свою помилку. Після цього – постаратися прийняти думку іншої людини.

Це дуже нелегко зробити, але треба дуже старатися. Вміти обговорювати конфліктну ситуацію не з метою нового скандалу, а з метою знайти вихід із неї. При цьому все потрібно постаратися зробити так, щоб уникнути взаємних докорів та образ. Для цього потрібно постійно виховувати себе, удосконалювати свої особисті якості. І ще одне правило, якого необхідно дотримуватися в сімейних відносинах – ніколи не потрібно намагатися переробити близьку тобі людину на свій лад. Потрібно вміти перебудовуватись самим!

Comments are closed.